Usynlige GrensER

Medvirkende i produksjonen

Torrgeir Vassvik // musikk

Ellen Jerstad // konsept, skuespiller

Rosie Whiting // design

Andrea Skotland // produksjon

Torgeir Vassvik er en samisk musiker og komponist som kombinerer den kystsámiske joiken med tradisjonelle instrumenter - en lykkelig kombinasjon av elementer fra øst og vest. Torgeir Vassvik turnérer med sin musikk over hele verden og har skrevet musikk til film, og til danseforestillinger. I tillegg har han vært med på scenen i en rekke teater- og fortellerforestillinger som Nok en Same, LakseEventyr og Frikars forestilling Leahkit.

Ellen Jerstad arbeider både som forteller og instruktør. I sitt arbeid som forteller har hun utviklet et repertoar med fortellinger fra hele verden. Hun er utdannet teaterinstruktør og har satt opp flere forestillinger med Øyteateret, blant annet Alyona og bror Ivan og Dit du kom fra. Hun har spesiell kompetanse på figurteater og fysisk teater gjennom sin utdanning fra Teaterhøyskolen i Tsjekkia og Skottland.

Takk til Kristin Bjørn, Leif Stinnerbom, og Ole Johan Skjelbred fra Dramatikkens Hus for dramaturgiske innspill underveis i produksjonen.  
Samt Tormod Lindgren for innspill på figurtekniske spørsmål.

LES ANMELDELSE I TEATERUNGDOM

Spilleplan

Førpremiære: Gressholmen Kro. Premiære: Rirkscenen, LilleRiksen, 16.september 2018. Turneplan: DKS Oslo 5.- 30.november.

Foto: Håkon Borg @MAGPIE

Foto: Håkon Borg @MAGPIE

Utvikles i løpet av 2017

Usynlige Grenser er en musikk- og fortelleforestilling som bygger på samiske eventyr om Saajve-verdenen og Bjørnemannen. Forestillingen består av like deler musikk og fortelling, er omsluttet av en stemningsskapende scenografi, og har overraskelses-momenter som figurer og skyggespill. Utøverne inviterer publikum med på en 45 minutters reise ut på vidda, inn i frodige skoger og buldrende fosser, og ned i underverdenen, som er en sentral i samisk kultur.

Med forestillingen undersøker vi de usynlige grensene som finnes mellom mennesker, dyr og andre vesener, og mellom vår verdenen og andre verdener vi ikke råder over. Fortellingene tydeliggjør de gjensidige båndene mellom mennesker og dyr, og viser at avhengigheten går begge veier. Vi utforsker fysiske grenser som hud, tøy og jordskorpe, og usynlige grenser som artsavgrensninger og intimsoner. Målet med forestillingen er å være med på å dekonstruere det antroposentriske verdensbilde i lys av en samisk kulturforståelse. Vi ønsker å fremme et økosentrisk syn der vi tar utgangspunkt i at naturen har en verdi i seg selv, og derfor ikke trenger å referere til mennesket. 

Usynlige Grenser lages og presenteres av den samiske musikeren og komponisten Torgeir Vassvik, og forteller og instruktør Ellen Jerstad. Materialet i forestillingen er hentet fra Kirsti Birkelands sør-samiske eventyrsamlinger (1986) orginalt samlet fra muntlige kilder av Just Qvigstad mellom 1887 og 1929.

Produksjonen støttes av: